GEZONDHEID. EEN EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID

Vroeger was je gezond als je niet ziek was. Tegenwoordig heeft gezondheid een ruimere betekenis. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft gezondheid als een ‘toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn’. Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat eigenlijk?

Een toestand geeft alleen maar een bepaald moment weer. Het zegt niets over de activiteiten, het proces om in die toestand te geraken. Daarom is het beter om te spreken van ‘wellness’ of ‘wellbeing’. Deze termen geven beter aan dat het gaat om een proces waarbij voortdurend wordt gewerkt aan de realisatie van je mogelijkheden. Dit gaat altijd door. Met andere woorden, ‘wellness’ is een actieve bezigheid en vereist persoonlijk initiatief.

Bij ‘wellness’ gaat het om alle (lichamelijke, mentale, emotionele, sociale en spirituele) aspecten van de persoon. In ons dagelijks leven hebben onze activiteiten altijd invloed op een of meerdere van deze aspecten. Deze activiteiten houden altijd keuzes in, zoals wat wij eten, op welke wijze wij ons ontspannen en daarmee de stress tegengaan, hoe wij communiceren met andere mensen, hoe wij met ons milieu omgaan.

Om goede keuzes te maken is het noodzakelijk om enig inzicht te hebben in de risico’s en mogelijkheden op elk terrein. Zo hebben we ons lichaam tot onze beschikking die zich in de regel perfect aanpast aan de eisen die wij er aan stellen. Als wij een leven leiden waar wij niet meer van ons lichaam eisen dan zitten op school, werk of in een auto zitten en liggen voor de TV, dan passen onze orgaansystemen zich perfect aan die eisen aan. Een kleine inspanning meer betekent dan wel gauw een te grote aanpassing die het lichaam niet aankan.

Wij moeten daarom leren hoe ons lichaam functioneert, wat de mogelijkheden zijn, welke levensstijl we het best kunnen volgen om normale dagelijkse inspanningen zonder al te veel moeite te kunnen doen. Ook wat en hoeveel we moeten eten of nalaten te eten om ons in staat te stellen om heel lang van de uitgebreide mogelijkheden van ons lichaam gebruik te maken of te genieten. Kortom, we moeten leren in harmonie te leven met de eisen van ons lichaam. Dat is een ieders verantwoordelijkheid.

 

Subscribe to HBO Docs: http://itsh.bo/10r45k3 To win, we have to lose. The four-part HBO Documentary Films series, The Weight of The Nation explores the obesity epidemic in America. HBO Docs on Facebook: https://www.facebook.com/hbodocs HBO Docs on Twitter: https://twitter.com/HBODocs HBO Documentary Films homepage: http://itsh.bo/I83ODm. HBO Documentary Films on HBO GO® http://itsh.bo/kUIs4w.